Hur mitt liv brukade vara innan jag kom till Sverige

Jag ska berätta om mitt liv före kriget i Syrien. Jag levde ett mycket lyckligt liv före kriget. Vi hade ett stort hus och hela min familj var runt mig, mitt liv var perfekt. Jag hade allt jag ville ha.

Jag var tretton år när kriget började, min pappa var så rädd att något skulle hända oss. Först trodde vi att kriget skulle sluta snart, så vi packade våra saker och åkte till Egypten.

I början trodde vi att vi skulle stanna i Egypten i en månad. Vi trodde aldrig att kriget skulle förvärras. Vi stannade i Egypten i fyra år och dessa fyra år var så lyckliga,  för att det fanns många syrier där så vi kände inte att vi inte var i Syrien.

Eftersom min pappa inte kunde arbeta i Egypten hade vi inte tillräckligt med pengar för att stanna där, eftersom det är dyrt där. Vi var tvungna att åka till Sverige.

Så min pappa var tvungen att åka till Sverige över Medelhavet som alla andra. Jag tror att alla vet hur svårt det är, och många människor dog när de försökte komma till Europa. Där de trodde att det skulle blir säkrare för dem och för deras familjer.

Min pappa hade det tufft när han kom till Sverige. När han kom var han glad att hans resa var över och han överlevde. Han väntade 16 månader innan han fick veta att familjen fick komma till Sverige.

När vi kom var det var svårt för oss och allt var annorlunda, vädret, språket, ny skola, nya människor, och nytt liv. Och här kände vi att vi saknade Syrien, och hade hemlängtan och vi ville återvända till Syrien och ha vårt gamla liv igen.

Ingen kan förstå hur svårt det är att flytta till där du inte kan prata eller förstå språket innan man själv har provet.

När vi började förstå svenska blev det lättare för oss att kommunicera med andra människor, men fortfarande är det inte som vårt hemland.

Oavsett kommer vi alltid att känna att vi är främlingar här och att Sverige inte är vårt hemland. Det finns så många människor som inte ville ha oss här. Och ja, vi kan inte säga någonting för att det finns många dåliga människor som kom hit och gjorde många dåliga saker. Men fortfarande finns det så många bra människor som bara vill leva i fred.

Så snälla döm inte oss innan ni lärt känna oss!

 

2 reaktioner till “Hur mitt liv brukade vara innan jag kom till Sverige”

  1. Hej Zein! Jag förstår dig att det är svårt att leva i ett land som är annorlunda men när man lär sig mer och mer då man känner inte så mycket skillnad. Ja, man saknar den platsen som man född på men man börjar känna sig som att man är från det här landet. I framtiden kommer du förstå vad jag menar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *